Komatsu, al 10 jaar duurzame kracht op Antarctica
2023-12-14
Een terugblik op deze opmerkelijke gebeurtenis. 10 jaar geleden had BIA het genoegen een HB215LC-1 Hybride graafmachine, gedoneerd door Komatsu Europe, te mogen leveren aan de International Polar Foundation voor gebruik op het Princess Elisabeth Antarctica Research Station, de Belgische  onderzoeksbasis op de zuidpool.

Zero-emission

Het hoofddoel van het poolstation is het faciliteren van internationaal wetenschappelijk onderzoek op Antarctica, met name op het gebied van klimaatverandering, atmosferische wetenschappen, glaciologie en biologie. De basis is volledig ontworpen als een "zero-emission" station. Dankzij het ontwerp als passief gebouw en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, wordt de impact op het milieu tot een strikt minimum beperkt. Met zijn lage uitstoot past de Komatsu hybride technologie dan ook perfect binnen het duurzaamheidprincipe van het hele project.

10 jaar geleden

Eind november 2013 wordt de HB215LC-1 plechtig overgedragen in het, toen gloednieuwe, BIA Service Center in Fleurus. Op 2 december wordt de machine in Zeebrugge, samen met een heleboel ander materiaal, aan boord van de Mary Arctica gehesen. Na een tussenstop in Cape Town arriveert het schip op 19 januari 2014 aan de Antarctische kust. Vandaar gaat het nog meer dan 200 km over het ijs en de sneeuw van het witte continent richting poolstation.  Eens ter plaatse wordt de machine ingezet bij uitbreidingswerken en diverse andere taken in het operationeel houden van de basis. O.a. het sneeuwvrij houden van de omgeving is één van de intensieve klussen. Ondanks vriestemperaturen tot -50°C is de machine volledig in standaardconfiguratie; enkel de olie is vervangen door een meer aangepaste specificatie.

Leuk weetje is dat deze hybride graafmachine er een oude Komatsu bulldozer opvolgt die na 30 jaar trouwe dienst op Antarctica op rust was gesteld.

Tien jaar na zijn aankomst blijft de Komatsu HB215LC-1 hybride graafmachine niet alleen een essentieel onderdeel van het dagelijkse werk in de meest extreme omstandigheden op aarde, maar dient het ook als een tastbaar bewijs van duurzaamheid en betrouwbaarheid. Wij zijn trots om op die manier een kleine bijdrage te leveren in het bevorderen van ecologisch verantwoord wetenschappelijk onderzoek op de Zuidpool.

Klik hier om meer te weten over het Princess Elisabeth Antarctica Research Station.

Klik hier om meer te weten over de Komatsu Hybrid technologie. 

Contactez BIA
Neem contact op met BIA
+32 2 689 28 11sales@biagroup.com
Ik heb een project
Ik heb een project
Uitrusting of onderdelen? We hebben wat je nodig hebt!
Ik heb een project
Ik heb een project
Uitrusting of onderdelen? We hebben wat je nodig hebt!
Ik heb hulp nodig
Ik heb hulp nodig
Een vraag? Onze experts zijn hier voor u.
Ik heb hulp nodig
Ik heb hulp nodig
Een vraag? Onze experts zijn hier voor u.